Klätterverket

Om oss / Vår historia

 

 

VÅR HISTORIA

Klätterverket har funnits i Sickla sedan 1994 och var då en av Sveriges första kommersiella klätterhallar, och vi har sedan dess varit ledande inom utvecklingen av inomhusklättring. Klätterverket har bland annat utformat normerna för auktorisering av klätterinstruktörer och vi har även arrangerat SM flera gånger.

sickla_100137_pcd

Dieselverkstaden förr i tiden, då det begav sig.

Allting startades utav ett behov för en bra träningsanläggning eftersom säsongen för utomhusklättring i Sverige är så begränsad. Det byggdes av klättrare för klättrare men mycket har hänt sedan dess.
Inomhusklättring var då i Sverige fortfarande i barnstadiet men  sporten utvecklades snabbt. Inomhusklättring idag liknar inte mycket av det som fanns för 20 år sedan, och vi på Klätterverket har varit ledande inom många olika aspekter av sporten. Vi är stolta över många av genombrotten som vi har varit delaktiga i under åren.

1995 Första sociala bouldertävlingen av sitt slag Total Boulder anordnas för första gången.
1996 Klätterverket förbjuder användandet av firningsåtta som repbroms.
1997 Klätterverket bjuder in internationella ledbyggare till SM.
1997 Klätterverket är med och skapar normer för inomhusklätterinstruktörer tillsammans med SKF.
1998  Fasta topprep på alla väggar introduceras (utom dom riktig branta).
2001 Färgkodade boulderproblem introduceras – innan dess så var fasta grepp på boulderväggarna standard i Sverige.
2002 Gradering av boulders inomhus.
2003 Klätterskolan startar –  ledarledda ungdomsgrupper (idag kallad Klätterakademin).
2004 Boulder Bash föds – den första sociala tävlingen med kval, underhållning och knockout-final.
2008  Gruppträning startar – träningsgrupper för vuxna helt enkelt.

 

Klätterverket slog först upp portarna, som Sveriges största klättergym 1994, och låg då i en fabrikslokal i nuvarande Sickla Köpkvarter. 2000 flyttade anläggningen in i Aktiebolaget Diesels gamla lokaler, som tidigare hade använts för att tillverka dieselmotorer. Under den tiden låg Klätterverket i den del som nu är stora scenen och Stockholms länsmuseum.

2002 flyttade Klätterverket in i ännu större lokaler inom samma byggnad, och det är där vi ligger kvar nu. Sickla köpkvarter har sedan dess expanderat enormt och Dieselverkstaden har nu byggts om till ett kulturhus där Klätterverket delar byggnaden med allt från bibliotek, scenkonst, dansstudio, museum och teaterscener.

Januari 2018 räknar vi med att öppna vår andra klätterhall i Norra djurgårdsstaden. 

På Klätterverket idag finner du över 1000² klättring, uppdelat på 40 topprep, flera ledbara väggar samt mycket bouldering. Vi har också en brant tunnel för intensiv intervallträning, samt ett loft med möjlighet till styrketräning med gymutrustning,  vikter, roddmaskiner ,fingerboards, ringar och pilatesbollar. Vi har även en riktigt stor campusbräda för dig som vill träna riktigt hårt.

Välkommen in på Klätterverket. Klättring på riktigt!

 

panorama        005

Klätterverket nummer 2 låg också i Dieselverkstaden, men på den tiden i lokalerna som nu är bl.a. stora scenen.

 

 

IMG_0047     IMG_0030

Gamla ERE-väggen och gamla kursväggen. Under sommarna 2012 och 2013 byggdes väggarna om till nya fina väggar från Walltopia.